Koolhydraatarm dieet

Koolhydraatarme diëten zijn enorm in trek. En terecht! Het is relatief makkelijk te volgen; men heeft geen honger, men voelt zich energieker en niet geheel onbelangrijk; valt men snel(ler) af.

Ook wij begeleiden mensen met behulp van een koolhydraatarm dieet, zoveel mogelijk met gewone voeding als in combinatie met proteïneproducten, dit afhankelijk van de wensen, mogelijkheden en het advies. Vooral als iemand langdurig(er) koolhydraatarm moet eten kan het aanvullen van eiwitproducten een goede ondersteuning zijn. Het grote voordeel van proteïnrijke producten (van Medislank) is het gemak en het grote assortiment. Verder bestaan deze vervangers niet uit shakes, maar uit verschillende smakelijke producten; de spijsvertering heeft dan ook wat te doen, iets dat bij shakes amper het geval is. De producten kunnen dus deels worden toegepast binnen een koolhydraatarm dieet met reguliere voedingsmiddelen.

Het jojo-effect

Maaltijdvervangers op basis van eiwitten (dus koolhydraatarm) zijn de laatste jaren enorm toegenomen. Daarnaast zijn er vele distributeurs van verschillende diëten die de producten verkopen en mensen hierin begeleiden. Afgezien van het feit dat een dergelijk dieet nagenoeg altijd effectief is, hebben intussen veel mensen ook de keerzijde ondervonden: het jojo-effect.

De voornaamste reden voor dit jojo- effect, is dat er geen gestage opbouw plaatsvindt naar een voeding die past bij het behaalde streefgewicht. Zelfstandig proberen in te schatten hoeveel er gegeten kan worden na zo’n dieet, vereist kennis van voedingsstoffen en de individuele behoefte van het lichaam aan de hoeveelheid ervan. De kans is anders bijzonder groot dat men weer vroeg of laat in gewicht aankomt en dat is zonde van de investering die gedaan is.

Bovendien is voor altijd zeer koolhydraatarm eten slecht haalbaar en ook niet verstandig; een beperkte hoeveelheid koolhydraten blijft nodig om voldoende vitamines en mineralen binnen te krijgen. De doelstelling is om na het dieet koolhydraatbeperkte voeding af te stemmen op de persoon; hierbij komt dus maatwerk om de hoek kijken en daarom is eigenlijk de kans op blijvend succes het grootst als dit onder begeleiding van de diëtist plaatsvindt.

Contact

Telefoonnummer

Elke werkdag van 9.00 tot 17.00 uur bereikbaar op +31 (0)6 17 99 2002
Download hier uw verwijsbrief