Davida van der Schuit

Davida van der Schuit

Sinds 2010 ben ik trotse eigenaar van Diëtistenpraktijk Davida van der Schuit wat voortkwam uit de behoefte om mijn eigen aanpak en benadering te ontwikkelen. Een aanpak waarbij iemand niks opgelegd krijgt maar handvatten en waarin ik geen strenge ‘weegjuf’ ben, hoewel ik nog altijd hoor de ‘stok achter de deur’ te zijn voor velen. Volkomen begrijpelijk, want begeleiding haalt het vrijblijvende karakter er vanaf wat de kans vergroot dat er werkelijk stappen worden gezet. Stappen die aanvankelijk best oncomfortabel kunnen zijn, maar juist wel bijdragen aan het behalen van de gewenste doelen.

Wat kun je van mijn begeleiding verwachten?
Mijn uitgangspunt is dat iemand de deur uitgaat met het gevoel te weten wat hem of haar te doen staat met het gevoel van vertrouwen dat op den duur te kunnen realiseren.
Een wijzend vingertje heb ik niet, wel een spiegel indien nodig. Erkennen waar je tegen aan loopt en waarin jij jezelf tegenwerkt stelt je in staat om te veranderen en te verbeteren. Mijn benadering is respectvol, nuchter en direct. Dat laatste kan ik niet afleren.

Ik geloof niet in ingewikkelde diëten, sterker nog, het streven is het zo simpel mogelijk te houden, tenzij het vanuit medisch oogpunt nodig is. Juist omdat het veranderen van eetgewoonten (blijvend) bijzonder lastig is. ‘Iedereen weet het immers wel’. Men lijkt vaak te vergeten dat er een gat zit tussen weten en kunnen. Het komt uiteindelijk neer op het aanleren van gezonde vaardigheden, wat oefening vergt en terugval om van te leren. Die ruimte krijg je in het begeleidingsproces, falen doe je nooit zolang je consistent blijft streven naar verbetering. Er is niet 1 knop om, het is een keuze om verandering ten behoeve van de gezondheid na te streven.

Persoonlijk heb ik ook een hekel aan ingewikkelde en wazige voedingsadviezen die niet op feiten gebaseerd zijn. Het drijft je verder weg van een haalbare aanpak die bij jou past. Social media en andere ‘deskundigen’ die in dezelfde vijver vissen strooien ermee. Het moeten veranderen van de voeding is al ingrijpend genoeg in het dagelijks leven. Bovendien stranden 9 van de 10 keer ingewikkelde diëten en krijgt men vervolgens onterecht het gevoel gefaald te hebben.

Ervaring
Genoeg. Inmiddels kan ik zeggen duizenden mensen begeleid te hebben, meestal met succes, niet altijd. Ervaringsdeskundig ben ik ook, zonder mezelf als een inspiratiebron-als-ik-het-kan-kan-jij-het-ook te willen presenteren. De ervaringsdeskundigheid is echter wel van waarde in mijn begeleiding; ik weet hoe moeilijk het kan zijn en nog steeds ben ik geen heilige op leefstijlgebied. Wil ik overigens ook niet worden, het moet leuk blijven. Wel heb ik de regie meer te pakken en dat geeft rust en ruimte. En dit gun ik jou ook!

Lida Metsemakers

Lida Metsemakers

In het spreekuur geven mensen vaak aan dat ze mij meer een coach vinden dan een diëtist. Grappig, want voor mij valt dit samen. Een goede diëtist is ook een coach.

Natuurlijk wordt er in de praktijk over voeding gesproken. Je hebt een plan nodig in je voeding. Geen streng dieet, want dat werkt averechts. Maar een goede basis.

En dan komt iets heel belangrijks: het doornemen van alle ‘lastige’ momenten. De avondjes op de bank. Het snaaimoment eind van de middag. Feestjes, verjaardagen, traktaties – noem het maar op. De momenten dat het niet draait om de kennis die je hebt over voeding, maar waar het vaak draait om je gewoonten. Wanneer we het daarover hebben ga ik aan de zijlijn staan en help je met de juiste handvatten om meer inzicht te krijgen. Het mooiste van het spreekuur vind ik wanneer mensen gaan merken dat ze meer inzicht krijgen en controle krijgen over hun eetgedrag. Daar ben ik diëtist voor geworden, om dit samen met jou te bereiken!

Romy Zijlstra

Romy Zijlstra

Ik ben Romy Zijlstra, eerder begonnen als stagiair bij Diëtistenpraktijk Van der Schuit en inmiddels met veel plezier werkzaam als diëtist.

Wat mij kenmerkt als diëtist is dat ik met een open blik, zonder oordeel naar jou zal luisteren en graag met jou meedenk. Menselijk gedrag en met name het eetgedrag is iets dat mij fascineert.

Leefstijlgedrag en eetgedrag is dan ook iets waarin ik mij aan het specialiseren ben om eenieder zo goed mogelijk te begeleiden in het verkrijgen van eigenaarschap over leefstijl- en eetgedrag. Ik geloof niet in alleen voedingsadviezen bij het afvallen -we weten het immers wel-.

Ik nodig jou uit om uit de comfortzone te stappen en eerlijk te kijken naar je eigen gedrag. Wat zijn jouw valkuilen, wat gaat er goed, waar wil je aan werken en welke factoren zijn van invloed op jouw (eet)gedrag. Dán pas kun je stappen zetten in de richting van verandering.

Het uitgangspunt van de begeleiding is dus om de regie te krijgen over het eetgedrag en te zorgen voor een leefstijl die bij jou past. Iedereen weet wel iets over gezonde voeding en beweging, maar we doen het niet (genoeg)! Het veranderen van leefstijlgedrag is met name tegenwoordig bijzonder lastig. Daarom wil ik je graag bijstaan, om verder te kijken dan voeding, zodat er gestreefd kan worden naar jouw leefstijlverandering waar je de rest van je leven nog wat aan hebt.

“Gun jezelf om goed voor jezelf te zorgen”