Macro calculator

Wij houden van een feitelijke benadering.

Door eerst te berekenen hoeveel jij je kunt permitteren aan energie, eiwitten, koolhydraten en vetten ten aanzien van jouw doel(en) krijg je een reëler beeld. Deze kun je globaal met de macro-calculator berekenen. Een volgende stap is van meerdere dagen je inname exact bij te houden in een app. Apps die wij goed vinden zijn de Eetmeter, Yazio, Lifesum en Food. De praktijk laat zien dat zodra de inname wordt bijgehouden er meer inzicht en zelfsturing ontstaat. Tegelijkertijd geeft dit ergens ook meer keuzevrijheid in wat er gegeten wordt. Je kunt dus bijvoorbeeld een keer gerust chocolade of chips eten en afvallen als je maar binnen jouw budget blijft! Je gaat hiermee voorbij aan een subjectieve dieetbenadering waarbij chocolade bijvoorbeeld (onterecht) als dikmaker wordt beschouwd. Je ziet bijvoorbeeld ook dat een paar volkoren boterhammen met mager beleg minder ruimte innemen van je budget dan een maaltijdsalade. Handig om te weten!

Macro Calculator
(weinig of geen oefening)
(lichte oefening/sport 1-3 dagen/week)
(matige oefening/sport 3-5 dagen/week)
(zware oefening/sport 6-7 dagen/week)
(zeer zware oefening/fysiek werk & oefening 2x/dag)

* Van der Schuit Diëtistenpraktijk geeft geen medisch advies, diagnose of behandeling. De inhoud van deze macro calculator is slechts een indicatie en is uitsluitend bedoeld voor informatieve doeleinden.
**De calculator rekent met de volgende gegevens voor je macroverhoudingen:
Eiwitten
Voor eiwitten geldt 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag voor niet sporters. Wanneer je wel sport, dan houdt de berekenmachine rekening met 1,2 g/kg/dag. Voor intensieve sporters en krachtsporters wordt er gerekend met 1,8 g/kg/dag. Méér dan 1,8 g/kg/dag aan eiwit biedt geen meerwaarde.
Vetten
Voor vetten rekent de berekenmachine met een vetbehoefte van 35%.
Koolhydraten
De koolhydraten is het restant wat overblijft n.a.v. je eiwitten en vetten. Je macroverhoudingen zijn hiermee heel keurig en voedzaam verdeeld. Ze kunnen altijd nog meer individueel gefinetuned worden.