Gewichtsverlies

Gewichts
verlies

Iedereen weet het wel; ‘gewoon’ minder eten dan je nodig hebt of gewend bent en je valt af. Of; ‘alle suikers laten staan’, of juist de vetten. Weet je; elk dom dieet werkt wel. Zolang jij je er aan houdt.

Tijdelijk een dieet volgen is voor de meeste mensen wel te doen. Het heeft een projectmatig karakter waarbij er naar een einddoel (streefgewicht) gestreefd wordt. Het heeft een kop en een staart, net als challenges zoals dry January of een programma van 12 weken begeleiding. Dit kunnen we goed opbrengen en maken onszelf wijs dat ‘de knop om is’.

Helaas valt de overgrote meerderheid terug in oude gewoonten.

Zolang er geen blijvende veranderingen in het eetgedrag doorgevoerd worden en daarin geen routine in ontstaat, is de kans zeer groot dat het gevreesde jojo-effect optreedt. Dit gebeurt dan ook vrijwel altijd na het volgen van een (crash)dieet of leefstijlproject. Enerzijds door fysieke (hormonale) prikkels om jou meer te laten eten en later dan normaal te seinen wanneer je verzadigd bent. Anderzijds doordat je niet geleerd hebt veranderingen door te voeren in jouw gewoonten.

De eerste stap tot succesvol gewichtsverlies is dat je eerlijk en kritisch leert te kijken naar jouw voeding en eetgewoonten. Dit kan confronterend zijn, maar stelt je wel in staat om concreet inzicht te krijgen in waar de werkelijke en blijvende winst valt te behalen.

Blijven benadrukken voor jezelf dat je gezond eet, terwijl je overgewicht hebt duidt op een blinde vlek. Het lichaam liegt niet; bij overgewicht is er in bijna alle gevallen sprake van een te hoge energie-inname. Wel kunnen er factoren van invloed zijn op hoeveel je kunt eten, maar dan nog geldt dat jouw inname dan voor jou specifiek toch te hoog is als je gewicht kwijt wilt.

Hierin denken wij mee, stellen wij met jou een plan op en stellen we deze in overleg met jou bij indien nodig. Oftewel; persoonlijk maatwerk.

Geen opgelegde voedingsadviezen, maar handvatten die sturing geven. Hierbij houden wij zoveel mogelijk rekening met jouw wensen en mogelijkheden. Dit neemt overigens niet weg dat er altijd enige concessies gedaan moeten worden om gewichtsafname te realiseren.

Dit zal niet altijd makkelijk zijn en terugval hoort erbij. Terugval geeft de gelegenheid ervan te leren om zo een aanpak te ontwikkelen en te behouden. Klinkt logisch en makkelijk, maar is dat natuurlijk niet. En dát is onze specialiteit; jou coachen in het verkrijgen van de regie over jouw leefstijl!

Gewichtsverlies diëtist van der schuit sneek